Повірка лічильників холодної води

Facebook icon
Twitter icon
Viber icon
Telegram icon
Повірка лічильників холодної води

Роз’яснення щодо змін у проведенні державної повірки лічильників холодної води з 16.02.2016 року

З 01.01.2016 року вступив в дію Закону України «Про метрологію та метрологічну діяльність» № 1314-VII від 5 червня 2014 року , статтею 17якого встановлено, що періодична повірка, обслуговування та ремонт (у тому числі демонтаж, транспортування та монтаж) засобів вимірювальної техніки (результати вимірювань яких використовуються для здійснення розрахунків за спожиті для побутових потреб електричну і теплову енергію, газ і воду), що є власністю фізичних осіб, здійснюються за рахунок суб’єктів господарювання, що надають послуги з електро-, тепло-, газо- і водопостачання. В свою чергу абз. 3 ч. 4 ст. 17 цього ж Закону України конкретизовано, що періодична повірка проводиться за рахунок тарифів на електро-, тепло-, газо- і водопостачання.

Витрати на проведення планових періодичних повірок, обслуговування і ремонт квартирних засобів обліку холодної води, у тому числі їх демонтаж, транспортування та монтаж після повірки, включені до складової тарифу на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), розрахованого на підставі «Порядку формування тарифів на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем)», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 532 від 01.10.2014 року.

16.02.2016 року набрала чинності постанова Національної комісії, що здійснює державне регулюванняу сферах енергетики та комунальних послуг (НКЕКП) від 29.12.2015 року № 3218, якою встановлено тариф на послуги з централізованого постачання холодної води, водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем) комунальному підприємству «Лозоваводоканал» Лозівської міської ради Харківської області.

Таким чином, при закінчені міжповірочних термінів водолічильників, у яких термін періодичної повірки настає після 16.02.2016 року та які перебувають в експлуатації у споживачів – фізичних осіб, що мешкають у багатоквартирних будинках (окрім ЖБК), роботи пов`язані з їх повіркою будуть проводитися КП «Лозоваводоканал» за рахунок встановленого постановою НКРЕКП від 29.12.2015 року № 3218 тарифу. Отже, цим абонентам більше немає необхідності звертатися до КП «Житлова управляюча компанія» та викликати контролера для розпломбування лічильника і сплачувати ПП «Бумеранг-2» за проведення його перевірки. Про дату виконання зазначених робіт, споживач буде повідомлений заздалегідь, у відповідності до «Порядку подання засобів вимірювальної техніки на періодичну повірку, обслуговування та ремонт», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 474 від 08.07.2015 року.

У разі, якщо термін періодичної повірки лічильника наступив до 16.02.2016 року, споживач повинен самостійно виконати роботи, пов’язані з повіркою лічильника та самостійно сплатити за її проведення.

Для всіх інших споживачів, яким надається послуга без використання внутрішньобудинкових систем з водопостачання та споживачів, які мешкають у ЖБК, тариф залишається без змін та періодичну повірку водолічильників абоненти повинні виконувати самостійно.